Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Tot je 18e is deze verzekering gratis. Wat je precies betaalt voor het basispakket verschilt per verzekering en per jaar. Ook de inhoud van het pakket verandert jaarlijks.
De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Het basispakket dekt kosten van de basiszorg die je moet ondergaan. Hieronder valt bijvoorbeeld de huisartsenzorg. Deze verzekering zorgt ervoor dat je altijd zorg kunt krijgen, ondanks dat je er op dat moment misschien niet het geld voor hebt. 2020 is alweer bijna voorbij en daarom zijn er ook weer wat wijzigingen in het basispakket. Wij vertellen je wat er verandert en wat er in 2021 hetzelfde blijft.
Zorgverzekering kiezen
Hoewel het basispakket bij vrijwel alle zorgverzekeraars hetzelfde bevat, verschillen de prijzen wel enorm. Welke zorgverzekeraar voor jou het meest voordelig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Daarom is het fijn om zowel de prijzen als de zorgverzekeraars zelf te kunnen vergelijken met elkaar. Zo weet je zeker dat je voor jou de beste zorgverzekeraar hebt.
Dit zit er in het basispakket
Het basispakket in 2021 blijft zo ongeveer hetzelfde vergeleken met die van 2020. Met de basisverzekering met je dan verzekerd voor:
- Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
- Geneesmiddelen
- Tandheelkunde tot 18 jaar
- Psychologische hulp
- Huisartsenzorg
- Verloskundige zorg en kraamzorg
Wil je precies weten wat er onder de basisverzekering valt? Op de website van het Zorginstituut kun je een volledig overzicht van de inhoud van de basisverzekering vinden. Ook in de poliswaarden van je zorgverzekering kun je vinden wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden dat gedaan wordt.
De belangrijkste wijzigingen
De belangrijkste wijziging in het basispakket van 2021 is toch wel de steun voor patiënten die herstellende zijn van COVID-19. Vanuit de basisverzekering komt er een vergoeding voor paramedische zorg. Hier valt fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek onder. Deze vergoeding blijft tot zeker 18 juli 2021 geldig volgens de Rijksoverheid. In de periode waarin die vergoeding geldt, zal onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van deze zorg.
Verder somt de consumentenbond een aantal wijzigingen die tot nu toe bekend zijn op. Zo wordt vanaf 2021 de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel in het basispakket opgenomen.
In de tweede helft van 2021 wordt daarbij ook de 13-weken-echo naast de bestaande termijnecho en de 20-weken-echo opgenomen in het basispakket. Zo kunnen sommige foetale afwijkingen al eerder worden ontdekt. Ook dit zal in een onderzoekssetting plaatsvinden en er zal dus eerst gekeken worden naar de effectiviteit ervan, voordat de 13-weken-echo definitief opgenomen wordt in het basispakket.