Om scherp te kunnen zien, moeten de lichtstralen van buitenaf precies op netvlies in het oog samenvallen. Iets waar je normaal niet bij stilstaat, totdat het niet meer werkt. Als het namelijk niet goed samenvalt, is er sprake van een refractie- of brekingsafwijking. Afhankelijk van de exacte afwijking wordt er dan gesproken over bijziendheid, verziendheid of van een cilindrische afwijking.
Ooglaseren als oplossing voor een afwijking
De verzamelnaam voor alle ingrepen rondom het herstellen van oogafwijkingen wordt refractiechirugrie genoemd. Eén van de mogelijkheden binnen dit vakgebied is ooglaseren. En ooglaseren valt vervolgens weer onder te verdelen in verschillende methoden zoals PRK, Lasik en Smile.
Bij ooglaseren wordt er een correctie op de bolling van het oog aangebracht. Het maakt eigenlijk minuscuul kleine aanpassingen aan het hoornvlies, zodat het licht weer op de juiste plek op het netvlies valt. Het resultaat is dat je weer scherp kunt zien zonder bril of contactlenzen.
Wanneer is ooglaseren mogelijk?
Ooglaseren gebeurt al zo’n dertig jaar. In de loop van de tijd zijn de technieken steeds beter geworden en is de apparatuur steeds geavanceerder geworden. Het is een veilige behandeling. Een oogarts zal bepalen of je in aanmerking komt voor een behandeling of niet. Maar waar moet je verder aan denken?
De meeste ooglaserklinieken hanteren een aantal voorwaarden. Zo moet je minimaal 18 jaar zijn, moet je oogsterkte een bepaalde periode stabiel zijn geweest, mag je geen last van droge ogen hebben en moet je verder in goede gezondheid zijn. Voor vrouwen gelden mogelijk nog een paar extra voorwaarden, zoals het feit dat je niet zwanger of pas bevallen mag zijn en dat je geen borstvoeding mag geven.
Ooglaseren niet geschikt
Ooglaseren werkt niet voor staar of voor een lui oog. Ook moet de oogafwijking tussen bepaalde waarden liggen, veel hoger of lager zullen de meeste oogklinieken niet behandelen. De exacte voorwaarden verschillen per arts of kliniek.